MUHANDISLIK MASALALARINI YECHISHDA TRIGONOMETRIK FUNKSIYALARNING ROLI - BEKMURODOVA NAFISA IZZATOVNA, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  muhandislik  masalalarini  yechishda  trigonometrik funksiyalarning ahamiyati, ularning amaliy qo‘llanilishi hamda turli texnik sohalardagi o‘rni tahlil qilinadi. Trigonometrik funksiyalar matematikaning muhim bo‘limlaridan biri  bo‘lib,  ular  burchaklar  va  tomonlar  orasidagi  bog‘lanishlarni  ifodalash  orqali murakkab  hisob-kitoblarni  soddalashtirishga  xizmat  qiladi.  Zamonaviy muhandislikning  deyarli  barcha  yo‘nalishlarida,  jumladan,  qurilish,  elektrotexnika, mashinasozlik,  geodeziya,  arxitektura  va  axborot  texnologiyalarida  trigonometrik funksiyalardan keng foydalaniladi.Muhandislik faoliyatida obyektlarning o‘lchamlari, shakllari,  joylashuvi  va  harakat  parametrlarini  aniqlash  muhim  vazifa  hisoblanadi. Bunday  masalalarni  hal  qilishda  sinus,  kosinus,  tangens  va  kotangens  funksiyalari asosiy  matematik  vosita  sifatida  qo‘llaniladi.  Ayniqsa,  balandlik  va  masofalarni aniqlash, kuchlarning tarkibiy qismlarini hisoblash, mexanik tizimlarning harakatini tahlil  qilish  hamda  elektr  signallarining  xususiyatlarini  o‘rganishda  trigonometrik funksiyalar  katta  ahamiyat  kasb  etadi.Qurilish  va  arxitektura  sohalarida  binolar, ko‘priklar  va  boshqa  inshootlarni  loyihalash  jarayonida  burchaklar  va  masofalar o‘rtasidagi  munosabatlarni  aniqlash  uchun  trigonometrik  hisoblashlardan foydalaniladi. Bu esa konstruksiyalarning mustahkamligi va xavfsizligini ta’minlashda muhim  omil  hisoblanadi.  Shuningdek,  geodezik  o‘lchovlarda  yer  yuzasidagi nuqtalarning koordinatalarini aniqlash ham trigonometrik usullarga asoslanadi.