QORA VA RANGLI METALLAR - Yoriyeva Shahlo Husen qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada qora va rangli metallarning turlari, tarkibi, xossalari hamda sanoatdagi ahamiyati yoritilgan. Qora metallar tarkibida asosan temir elementi mavjud bo‘lib, ularga cho‘yan va po‘lat kiradi. Rangli metallar esa temirdan tashqari barcha metallardan  tashkil  topgan  bo‘lib,  mis,  alyuminiy,  rux,  qalay,  nikel  va  boshqa metallarni o‘z ichiga oladi. Maqolada ushbu metallarning fizik, kimyoviy va mexanik xususiyatlari, ularning ishlab chiqarish texnologiyalari hamda qurilish, mashinasozlik, energetika va boshqa tarmoqlardagi qo‘llanilish sohalari tahlil qilingan. Shuningdek, metallarning  korroziyaga  chidamliligi,  mustahkamligi  va  iqtisodiy  samaradorligi haqida ma’lumotlar berilgan. Qora va rangli metallarning zamonaviy sanoat rivojidagi o‘rni  hamda  ulardan  oqilona  foydalanishning  ahamiyati  yoritib  berilgan.Bugungi kunda  metallurgiya  sanoati  mamlakat  iqtisodiyotining  muhim  tarmoqlaridan  biri hisoblanadi. Metallarga bo‘lgan talabning ortib borishi yangi texnologiyalarni joriy etish  va  sifatli  mahsulotlar  ishlab  chiqarishni  talab  etmoqda.  Qora  metallar  yuqori mustahkamligi va nisbatan arzonligi bilan ajralib tursa, rangli metallar yengilligi, elektr va issiqlik o‘tkazuvchanligi hamda korroziyaga chidamliligi bilan muhim ahamiyat kasb  etadi.  Shu  sababli  ushbu  metallarning  xususiyatlarini  chuqur  o‘rganish  va amaliyotda samarali qo‘llash dolzarb masalalardan biri hisoblanadi.