TERMINAL HOLATLARDA REANIMATSION CHORA TADBIRLAR - Isroilov Abduxamidxon Zarifxon oʻgʻli,; Baxriddinov Husniddin Sarvar oʻgʻli,; Turabov Izzat Axmedjonovich,; Unaboyev J.O, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada terminal holatlarda, xususan, klinik o‘lim bosqichida  amalga  oshiriladigan  shoshilinch  reanimatsion  chora-tadbirlarning patofiziologik  mexanizmlari  va  ularning  samaradorligini  oshirish  masalalari  tadqiq etilgan.  Organizmning  hayotiy  funksiyalari  so‘nayotgan  davrda  yurak-o‘pka reanimatsiyasining  zamonaviy  xalqaro  standartlari,  kompressiya  va  ventilyatsiya nisbatlarining  o‘zaro  muvozanati  tahlil  qilingan.  Tadqiqot  davomida  terminal  holat bosqichlari  bo‘lmish  preagoniya,  agoniya  va  klinik  o‘lim  davrlarida  kechadigan metabolik  va  neyrogizologik  o‘zgarishlar  patomorfologik  jihatdan  baholangan. Shuningdek,  reanimatsiyadan  keyingi  davrda  bosh  miya  po‘stlog‘ini  ishemiya  va reperfuziya shikastlanishlaridan himoya qilish, dori vositalaridan maqsadli foydalanish va reanimatsiyani to‘xtatishning tibbiy-etik mezonlari ilmiy jihatdan asoslab berilgan.