SUN’IY INTELLEKT TEXNOLOGIYALARINING GEOGRAFIK TADQIQOTLARDAGI O‘RNI - Qodirov Abdullа Ahmadovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada sun’iy intellekt texnologiyalarining zamonaviy geografik  tadqiqotlardagi  ahamiyati,  geoaxborot  tizimlari  bilan  integratsiyasi,  katta hajmdagi fazoviy ma’lumotlarni qayta ishlash imkoniyatlari hamda tabiiy jarayonlarni prognozlashdagi  samaradorligi  tahlil  qilingan.  Tadqiqot  davomida  sun’iy  intellekt algoritmlarining  geografiyada  qo‘llanilishi,  xususan  masofadan  zondlash,  iqlim modellashtirish,  urbanizatsiya  monitoringi  va  tabiiy  ofatlarni  oldindan  bashorat qilishdagi amaliy natijalari o‘rganilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, sun’iy intellekt texnologiyalari  geografik  tadqiqotlarning  aniqligi,  tezligi  va  prognozlash imkoniyatlarini sezilarli darajada oshirmoqda.