SUG‘ORMA DEHQONCHILIKDA MELIORATSIYANING O‘RNI VA AHAMIYATI - FOZILJONOV BAXODIR MUZAFFAR O`G`LI, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  sug‘orma  dehqonchilik  sharoitida melioratsiyaning o‘rni va ahamiyati keng yoritilgan. Unda melioratsiya tushunchasi, uning  sug‘oriladigan  yerlarning  unumdorligini  oshirishdagi  roli,  yerlarning sho‘rlanishi  va  botqoqlanishiga  qarshi  kurashishdagi  ahamiyati  tahlil  qilingan. Shuningdek, yer osti suvlari sathini tartibga solish, drenaj tizimlarining samaradorligi hamda suv resurslaridan oqilona foydalanish masalalariga alohida e’tibor qaratilgan. Maqolada  O‘zbekiston  sharoitida  melioratsiya  tadbirlarini  amalga  oshirishning dolzarbligi va ularning qishloq xo‘jaligi ishlab chiqarishini barqaror rivojlantirishdagi ahamiyati  asoslab  berilgan.  Tadqiqot  natijalari  sug‘orma  dehqonchilikda melioratsiyani ilmiy asosda tashkil etish yuqori hosildorlik va ekologik barqarorlikni ta’minlashda muhim omil ekanini ko‘rsatadi.