MAKTAB MUHITIDA O‘QUVCHILARNING O‘ZINI-O‘ZI BAHOLASHINI SHAKLLANTIRISHNING PSIXOLOGIK OMILLARI - Mamadaliyeva Muyassarxon Xusanovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada maktab muhitida o‘quvchilarning o‘zini-o‘zi baholashini shakllantirishga ta’sir etuvchi psixologik omillar tahlil qilinadi. O‘zini-o‘zi baholash  shaxsning  o‘z  imkoniyatlari,  qobiliyatlari,  yutuqlari  va  kamchiliklarini anglash jarayoni sifatida ko‘rib chiqiladi. Maqolada o‘quvchilarning o‘ziga bo‘lgan ishonchini rivojlantirish, ijobiy “Men” konsepsiyasini shakllantirish, o‘qituvchi va ota-onalarning  qo‘llab-quvvatlovchi  munosabatlari  hamda  tengdoshlar  bilan  samarali muloqotning  ahamiyati  yoritilgan.  Shuningdek,  maktabdagi  psixologik  iqlim, rag‘batlantirish usullari va individual yondashuvning o‘quvchilarning adekvat o‘zini-o‘zi  baholashini  rivojlantirishdagi  o‘rni  ochib  berilgan.  Tadqiqot  natijalari o‘quvchilarda sog‘lom o‘zini-o‘zi baholashni shakllantirish ularning shaxsiy, ijtimoiy va akademik rivojlanishida muhim omil ekanligini ko‘rsatadi.