O‘SMIRLARDA SHAXSIY CHEGARALARNI SHAKLLANTIRISHNING PSIXOLOGIK AHAMIYATI - Sulaymonova Muhabbatxon Mannobovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  o‘smirlik  davrida  shaxsiy  chegaralarni shakllantirishning  psixologik  ahamiyati,  uning  shaxs  rivojlanishidagi  o‘rni  hamda o‘smirlarning  ijtimoiy  va  emotsional  farovonligiga  ta’siri  yoritilgan.  Shaxsiy chegaralar insonning o‘z huquqlari, ehtiyojlari, hissiyotlari va qadriyatlarini anglash hamda  himoya  qilishiga  xizmat  qiluvchi  muhim  psixologik  mexanizm  hisoblanadi. Maqolada  o‘smirlik  davrida  mustaqillikning  ortishi,  tengdoshlar  bilan munosabatlarning  faollashuvi  va  o‘zligini  anglash  jarayonlari  fonida  shaxsiy chegaralarning shakllanish xususiyatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, sog‘lom shaxsiy chegaralarning  o‘smirlarning  o‘ziga  bo‘lgan  ishonchi,  muloqot  madaniyati,  qaror qabul qilish qobiliyati va ruhiy barqarorligini rivojlantirishdagi o‘rni ochib berilgan. Ota-onalar, pedagoglar va maktab psixologlarining o‘smirlarda shaxsiy chegaralarni shakllantirish bo‘yicha amalga oshirishi lozim bo‘lgan psixologik-pedagogik faoliyat yo‘nalishlari ham yoritilgan.