O‘SMIRLARDA O‘Z-O‘ZINI BOSHQARISH KO‘NIKMALARINI RIVOJLANTIRISHNING PSIXOLOGIK MEXANIZMLARI - NISHONOVA MAVJUDAXON MAMASODIQOVNA, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  o‘smirlik  davrida  o‘z-o‘zini  boshqarish ko‘nikmalarini  shakllantirish  va  rivojlantirishning  psixologik  mexanizmlari  tahlil qilinadi.  O‘smirlik  shaxs  rivojlanishining  muhim  bosqichi  bo‘lib,  bu  davrda mustaqillik, mas’uliyat, o‘z xulq-atvorini nazorat qilish va ongli qaror qabul qilish kabi sifatlar  faol  shakllanadi.  Maqolada  o‘z-o‘zini  boshqarishning  tarkibiy  qismlari, jumladan, o‘zini anglash, emotsiyalarni nazorat qilish, maqsad qo‘yish, motivatsiyani boshqarish va refleksiya jarayonlarining ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, o‘smirlarda mazkur ko‘nikmalarni rivojlantirishga ta’sir etuvchi psixologik, ijtimoiy va pedagogik omillar  tahlil  qilinadi.  Kognitiv-xulqiy  yondashuv,  trening  texnologiyalari, kommunikativ  mashqlar  hamda  psixologik  qo‘llab-quvvatlash  usullarining samaradorligi  asoslab  beriladi.  Tadqiqot  natijalari  o‘z-o‘zini  boshqarish ko‘nikmalarining rivojlanganligi o‘smirlarning shaxsiy kamoloti, ijtimoiy moslashuvi va  hayotiy  muvaffaqiyatlarini  ta’minlovchi  muhim  omillardan  biri  ekanligini ko‘rsatadi.