MATEMATIKA FANINI O‘QITISHDA KOMPETENSIYAVIY YONDASHUV. - Xolbayeva Maftuna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya   Mazkur  maqolada  matematika  fanini  o‘qitishda  kompetensiyaviy yondashuvning  nazariy  asoslari,  uning  ta’lim  jarayonidagi  ahamiyati  hamda o‘quvchilarning bilim, ko‘nikma va malakalarini rivojlantirishdagi o‘rni tahlil qilinadi. Zamonaviy ta’lim tizimida kompetensiyaviy yondashuv o‘quvchilarning faqat nazariy bilimlarni  egallashi  bilan  cheklanib  qolmasdan,  balki  ularni  amaliy  hayotiy vaziyatlarda  qo‘llay  olish,  muammolarni  mustaqil  hal  etish,  mantiqiy  va  tanqidiy fikrlash  hamda  samarali  qaror  qabul  qilish  qobiliyatlarini  shakllantirishga  xizmat qiladi.   Maqolada  matematika  darslarida  tayanch  va  fanga  oid  kompetensiyalarni rivojlantirishning  metodik  jihatlari  yoritilgan  bo‘lib,  o‘quvchilarning  matematik savodxonligini  oshirish,  formulalar  va  qoidalarni  real  hayotdagi  masalalar  bilan bog‘lash, tahliliy fikrlash va ijodiy  yondashuvni shakllantirish masalalariga alohida e’tibor  qaratilgan.  Shuningdek,  matematik  ta’limda  interaktiv  metodlar,  muammoli ta’lim,  loyiha  asosida  o‘qitish,  guruhli  ishlash  texnologiyalari  va  axborot-kommunikatsiya vositalaridan foydalanishning samaradorligi tahlil qilinadi.