ВАЛЮТА КУРСИНИНГ МИЛЛИЙ ИҚТИСОДИЁТГА ТРАНСМИССИЯ МЕХАНИЗМИ: АСОРЛАР ВА УСУЛЛАР - Эргашев Жасурбек Шуҳрат ўғли, (TADQIQOTLAR, 2026)
Аннотация: Мазкур  тадқиқот  валюта  курси  ўзгаришларининг  миллий иқтисодиётга таъсир қилиш каналларини (трансмиссия механизмини) комплекс таҳлил қилади. Тадқиқот валюта курсининг инфляция, экспорт-импорт баланси ва  ички  инвестициялар  билан  боғлиқлик  даражасини  эконометрик моделлаштириш  орқали  ўрганади.  Ишда  миллий  иқтисодиётнинг  ташқи шокларга  нисбатан  сезувчанлиги  баҳоланиб,  пул-кредит  сиёсатининг самарадорлигини  ошириш  бўйича  амалий  таклифлар  ишлаб  чиқилган. Натижалар  шуни  кўрсатадики,  валюта  курсининг  номувофиқлиги  иқтисодий ўсишга  сезиларли  таъсир  кўрсатади.  Ушбу  изланиш  макроиқтисодий барқарорликни  таъминлашда  Марказий  банкнинг  валюта  сиёсати инструментларидан фойдаланиш стратегияларини такомиллаштиришга хизмат қилади.