ANTIMIKROBIAL REZISTENTLIKKA QARSHI KURASHISHNING JORIY GLOBAL MUAMMOLARI VA INNOVATSION STRATEGIYALARI - Nazarova Sh.O,; Ziyodboyeva L.O’, (TADQIQOTLAR, 2026)
Antimikrobial  rezistentlik  (AMR)  endi  kelajakdagi  tahdid  emas  —  u  dunyo bo'ylab  pandemiya  kabi  jimgina  tarqalib  bormoqda.  Ilgari  samarali  bo'lgan  dori vositalari  bilan  davolangan  infeksiyalar  endi  asta-sekin  bu  vositalarga  nisbatan sezgirligini yo'qotmoqda, natijada ko'plab kasalliklarni davolash hatto shifoxonalarda, jamiyatlarda, fermer xo'jaliklarida va hatto tabiatda ham qiyinlashib, ba'zan imkonsiz bo'lib  bormoqda.  Ushbu  sharhda  xalqaro  nazorat  ma'lumotlari,  so'nggi  ilmiy tadqiqotlar  va  2017–2025  yillar  oralig'ida  e'lon  qilingan  siyosiy  islohotlar  asosida dunyodagi AMR holatining batafsil va muvozanatli tahlili keltirilgan. Oldingi ko'pgina sharhlardan  farqli  o'laroq,  ushbu  ish  ko'pincha  kam  baholanadigan,  ammo  dolzarb jihatlarga — xususan, oqava suvlar monitoringi, ekologik rezervuarlar hamda AMRni tezkor va real vaqt rejimida aniqlashga imkon beruvchi biosensorlar va sun'iy intellekt kabi ilg'or texnologiyalarga alohida e'tibor qaratadi. Ishning muhim afzalliklaridan biri shundaki, u ilgari kam o'rganilgan jihatlarni, xususan, ekologik tarqalish yo'llari va oqava suvlar asosidagi monitoringni, shuningdek, metagenomika va sensor asosidagi diagnostika  kabi  yangi  diagnostik  vositalarni  yoritadi.  Maqolada,  shuningdek, an'anaviy  antibiotiklardan  tashqari  yangi  davolash  yo'nalishlari  —  bakteriofag terapiyasi,  antimikrobial  peptidlar,  immunbiologik  terapiya  va  CRISPR-Cas  kabi genomni tahrirlash texnologiyalari ham ko'rib chiqiladi.