O‘RTA DARAJADAGI AKNE VULGARISDA PAST DOZALI IZOTRETINOIN VA MAHALLIY NIATSINAMID KOMBINATSIYASINING SAMARADORLIGI: RANDOMIZATSIYALANGAN NAZORATLI SINOV - Nazarova Sh.O,; Nuraddinova U.F, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA   Dolzarbligi.  Akne  vulgaris  dunyoda  eng  ko‘p  uchraydigan  dermatologik kasalliklardan  biri  bo‘lib  qolmoqda,  biroq  o‘rta  darajadagi  kasallik  uchun  optimal davolash  protokoli  hozirgacha  munozarali  masala  hisoblanadi.  Standart  dozadagi izotretinoin  yuqori  samaradorlikka  ega  bo‘lsa-da,  u  sezilarli  nojo‘ya  ta’sirlar  bilan bog‘liq bo‘lib, bu uning qo‘llanilishini cheklaydi.   Maqsad.  O‘rta  darajadagi  akne  vulgarisi  bo‘lgan  bemorlarda  past  dozali izotretinoin bilan mahalliy 4% niatsinamid kombinatsiyasining klinik samaradorligi va tolerantligini standart dozadagi izotretinoin monoterapiyasi bilan solishtirib baholash.   Materiallar  va  metodlar.  24  haftalik  randomizatsiyalangan  nazorat  ostidagi sinovga  16–35  yoshdagi,  o‘rta  darajadagi  akne  (IGA  bo‘yicha  3-ball)  tashxisi qo‘yilgan 128 nafar ishtirokchi jalb etildi. A guruh (n=64) izotretinoinni 0,2 mg/kg/kun dozasida hamda kuniga ikki marta mahalliy 4% niatsinamid kremi bilan birgalikda qabul qildi; B guruh (n=64) izotretinoinni 0,5 mg/kg/kun standart dozasida qabul qildi. Asosiy  natija  ko‘rsatkichlari  sifatida  12-  va  24-haftalarda  Investigator  Global Assessment (IGA) bali va yallig‘lanishli elementlar sonining kamayishi baholandi.   Natijalar. 24-haftada har ikkala guruhda ham yallig‘lanishli elementlar sonining sezilarli darajada kamayishi kuzatildi: A guruhda o‘rtacha 78,4%, B guruhda 81,2% (p=0,43),  bu  esa  noinferiorlik  mezoniga  javob  berdi.  A  guruhda  nojo‘ya  ta’sirlar, xususan  xeylit  (23,4%  ga  qarshi  62,5%,  p