BEMORLAR HECH NARSADAN BEXABAR QOLDIRILADI: HER2- MUSBAT SUT BEZI SARATONIDA TRASTUZUMAB (GERTSEPTIN) YURAK-QON TOMIR XAVFI HAQIDAGI AXBOROT VA UNI BOSHQARISH — BEMORLAR TAJRIBASINI OʻRGANUVCHI SIFAT TADQIQOTI - Achilov J.R, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Maqsad.  HER2-musbat  sut  bezi  saratoni  boʻyicha  birlamchi  yoki  metastatik tashxis  qoʻyilgan,  Trastuzumab  (Gertseptin)  bilan  davolanayotgan  yoki  avval davolangan  ayollarda  ushbu  davolanish  natijasida  yuzaga  kelishi  mumkin  boʻlgan yurak disfunksiyasi xavfi haqidagi bilim darajasi va kuzatuv tartibini oʻrganish. Usul. Sifat intervyusi orqali 14 nafar ayoldan Trastuzumab terapiyasining yurakka bogʻliq xavflari, yurak zararlanishi alomatlari haqidagi bilimi, shuningdek davolash jarayonida va undan keyin yurak faoliyatini kuzatib borish tartibi haqida soʻralgan; maʼlumotlar tematik tahlil usulida tahlil qilindi. Natijalar. Tematik tahlil natijasida (a) davolanishdan oldingi yurak xavfi haqidagi bilim va xabardorlik, (b) davolash jarayonida va undan keyin yurak faoliyati hamda xavfini kuzatib borish, (v) davolash jarayonida yurak zararlanishi belgilari haqidagi xabardorlikda nomuvofiqliklar aniqlandi. Xulosa.  Bemorlar  Trastuzumabdan  kelib  chiqishi  mumkin  boʻlgan  yurak zararlanishi  xavfi  toʻgʻrisida  yetarli  darajada  qoʻllab-quvvatlanmagan  va  maʼlumot bilan  taʼminlanmagan  his  qiladilar;  bu  tibbiy  yordam  sifatini  yaxshilash  zarurligini koʻrsatadi.