KICHIK VA O‘RTA TADBIRKORLIK SUBYEKTLARINI SOLIQQA TORTISH TIZIMINI SODDALASHTIRISH VA TAKOMILLASHTIRISH YO‘LLARI - Orifov Behzod Ozodbek O'g'li (TADQIQOTLAR, 2026)
Kichik  va  o‘rta  tadbirkorlik  subyektlari  O‘zbekiston  iqtisodiyotida  bandlikni ta’minlash,  ichki  bozorni  tovar  va  xizmatlar  bilan  to‘ldirish,  eksport  salohiyatini oshirish hamda mahalliy budjet daromadlarini shakllantirishda muhim o‘rin tutadi. Shu sababli ularni soliqqa tortish tizimini soddalashtirish faqat soliq yukini kamaytirish emas, balki tadbirkorlikni rasmiylashtirish, yashirin iqtisodiyot ulushini qisqartirish va soliq  ma’murchiligini  yengillashtirishga  qaratilgan  kompleks  iqtisodiy  chora hisoblanadi.  2020-yilda  kichik  tadbirkorlik  subyektlarining  YAIMdagi  ulushi  53,9 foizni tashkil etgan. Shu yili ular tomonidan 100 796,9 mlrd so‘mlik sanoat mahsuloti ishlab chiqarilgan, 63 614,9 mlrd so‘mlik qurilish ishlari bajarilgan, 160 085,3 mlrd so‘mlik chakana savdo aylanmasi va 112 743,5 mlrd so‘mlik xizmatlar ko‘rsatilgan. Eksport hajmi 3,1 mlrd AQSH dollarini, import hajmi esa 10,97 mlrd AQSH dollarini tashkil qilgan.