RIVOJLANAYOTGAN MAMLAKATLARNING EKSPORTINI CHEKLOVCHI OMIL SIFATIDA NOTARIF TO‘SIQLAR - Raximboyev Baxtiyor Ravshan o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Rivojlanayotgan  mamlakatlarning  eksportini  cheklovchi  omil sifatida  notarif  to‘siqlar  (NTT)  global  savdo  tizimida  tobora  muhim  rol  o‘ynab bormoqda. Ushbu maqola NTTning rivojlanayotgan mamlakatlar eksportiga ta'sirini chuqur o‘rganadi, ularning turli shakllari, iqtisodiy oqibatlari, mintaqaviy farqlari va rivojlanish traektoriyasiga ta'sirini batafsil tahlil qiladi. Ilmiy tadqiqotlar va statistik ma'lumotlar  asosida,  NTTning  eksport hajmini  20-40%  ga qisqartirishi  mumkinligi ko‘rsatilgan, bu esa qashshoqlikni oshirish va iqtisodiy o‘sishni sekinlashtirishga olib keladi.  Maqola  NTTning  Afrika,  Osiyo,  Lotin  Amerikasi  va  O‘rta  Sharq  kabi mintaqalarda  qo‘llanilishi,  ularning  sabablari,  oqibatlari  va  bartaraf  etish  yo‘llarini muhokama  qiladi.  Tadqiqot  natijalari  rivojlanayotgan  mamlakatlar  uchun  savdo siyosatini  yaxshilash,  xalqaro  shartnomalarni  kuchaytirish  va  milliy  imkoniyatlarni rivojlantirish  bo‘yicha  batafsil  tavsiyalar  beradi, bu  esa  iqtisodiy  o‘sish,  ishsizlikni kamaytirish va  qashshoqlikni  bartaraf  etishga  yordam  beradi. Ushbu  mavzu  yuqori dolzarblik va ahamiyatga ega, chunki NTTning ko‘payishi savdo erkinligini cheklab, rivojlanayotgan  mamlakatlarning  global  bozordagi  o‘rnini  zaiflashtirib,  ularni rivojlangan mamlakatlardan orqada qoldiradi. Bundan tashqari, maqola NTTning iqlim o‘zgarishi,  texnologik  rivojlanish  va  pandemiya  kabi  zamonaviy  muammolar  bilan bog‘liqligini ko‘rib chiqadi, bu esa mavzuni yanada kengroq kontekstda o‘rganishga imkon beradi.