TALABALAR MALAKAVIY AMALIYOTINI BOSHQARISHDA KLASTER- TARMOQ MODELI: OLIY TA’LIM, ISHLAB CHIQARISH VA DAVLAT BOSHQARUVINING UCH TOMONLAMA HAMKORLIGI - Akbarov Behzodbek Saybjon o‘g‘li,; Zafarova Sariya Rustam qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  talabalar  malakaviy  amaliyotini boshqarishning klaster-tarmoq modeli ishlab chiqilgan. Amaliyotni raqamlashtirish va uzluksizligini  ta’minlash  bo‘yicha  erishilgan  yutuqlarga  qaramay,  oliy  ta’lim muassasasi  va  ish  beruvchi  o‘rtasidagi  aloqa  ko‘pincha  ikki  tomonlama  va vaqtinchalik shartnomalar darajasida qolmoqda. Tadqiqotda amaliyotni boshqarish alohida  vuz-korxona  aloqasi  sifatida  emas,  balki  oliy  ta’lim  muassasalari,  ishlab chiqarish  korxonalari  va  davlat  boshqaruvi  organlarini  birlashtiruvchi  yagona hamkorlik  ekotizimi  sifatida  ko‘rib  chiqiladi.  Konseptual-analitik  yondashuv  va ekspert baholash asosida uch tomonlama klaster modeli asoslangan bo‘lib, unda har bir ishtirokchining funksional vakolatlari aniq taqsimlangan va koordinatsion markaz orqali  muvofiqlashtiriladi.  Tahlil  natijalari  klaster  boshqaruvi  amaliyot hamkorligining qamrovi va barqarorligini sezilarli darajada oshirishini ko‘rsatadi. Taklif  etilgan  model  oliy  ta’lim  muassasalari  uchun  amaliy  jihatdan  qo‘llanilishi mumkin bo‘lgan boshqaruv asosini taqdim etadi.