SHAYBONIY SULTONLARNING ILMGA BO‘LGAN E’TIBORI - Kimsanova Ruxshona, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  tadqiqot  ishi  XVI  asrda  Movarounnahrda  hukmronlik qilgan  Shayboniylar  sulolasi  vakillarining  ilm-fan,  madaniyat  va  maorif  rivojiga qo‘shgan  hissasi  hamda  ularning  shaxsiy  ilmiy-adabiy  salohiyatini  tarixshunoslik nuqtai nazaridan tahlil qilishga bag‘ishlangan. Maqolada Muhammad Shayboniyxon, Ubaydullaxon va Abdullaxon II kabi hukmdorlarning yoshlik yillarida olgan ta’lim tizimi, diniy va dunyoviy bilimlarni egallash darajasi hamda ularning davlat mafkurasi bilan  bog‘liqligi  o‘rganiladi.  Saroy  manbalarining  o‘ziga xos  xususiyatlari  tanqidiy yondashuv  asosida  ko‘rib  chiqilib,  sulolaviy  an’analarning  mintaqa  ma’naviy hayotidagi o‘rni yoritilgan.