SUN'IY INTELLEKT YORDAMIDA O'ZBEK TILIDAGI PAREMIOLOGIK BIRLIKLARNI TAHLIL QILISH - Muxlisa Pardaboyeva Zokir qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada sun’iy intellekt texnologiyalaridan foydalangan holda  o'zbek  tilidagi  paremiologik  birliklarni  tahlil  qilish  masalalari  yoritiladi. Paremiologik  birliklar  xalqning  madaniyati  va  tafakkurini  aks  ettiruvchi  muhim  til hodisasi  hisoblanadi.  Zamonaviy  NLP  usullari,  katta  til  modellari  hamda  korpus lingvistikasi  vositalari  maqollar  va  matallarni  avtomatik  aniqlash,  tasniflash  va semantik  tahlil  qilish  imkonini  beradi.  Tadqiqotda  ushbu  yondashuvlarning afzalliklari,  cheklovlari  hamda  o'zbek  tilshunosligi  uchun  istiqbollari  muhokama qilinadi.