MOVAROUNNAHR ISLOM ILMIY AN’ANALARINING XORIJDA DAVOM ETTIRILISHI: MAHMUD TAROZIYNING HAYOTI VA MEROSI TAHLILI - Isomiddinov Toshtemir Sayfiddinovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  XX  asrda  Movarounnahr  islom  ilmiy  va ekzegetik an’analarini xorijda, xususan Hindiston, Pokiston va Saudiya Arabistonida izchil davom ettirgan yirik mutafakkir va mufassir Said Mahmud ibn Said Nazirxon Taroziy (Oltinxon To‘ra)ning hayot yo‘li va ilmiy merosi tahlil qilingan. Allomaning «Qur’oni  Karim:  turkistoncha  tarjimasi»  asarining  metodologik  o‘ziga  xosliklari, uning «Tafsiri Jalolayn» asari bilan uslubiy o‘xshashliklari hamda farqlari qiyosiy-matniy  usulda  o‘rganilgan.  Tadqiqot  davomida  Mahmud  Taroziyning  sobiq  Ittifoq davridagi  daxriylik  siyosati  sharoitida  Turkiston  xalqlari  ma’naviy  va  diniy ehtiyojlarini  qondirishdagi  olingan  natijalari  hamda  uning  asarlarining  zamonaviy islomshunoslikdagi o‘rni yoritilgan.