O‘QUVCHILARNING KASB-HUNAR TANLASHIDA DUCH KELADIGAN QIYINCHILIKLARI VA MAKTAB PSIXOLOGINING ROLI: - Abdukadirova Alina Aleksandrovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:Ushbu  maqola  umumiy  o‘rta  ta’lim  maktabi  o‘quvchilarining kasb-hunar  tanlash  jarayonida  duch  keladigan  asosiy  psixologik  va  ijtimoiy qiyinchiliklarni  tahlil  qilishga bag‘ishlangan. Kasb  tanlash  –  shaxsning  kelajakdagi hayot  yo‘lini  belgilovchi  muhim  qaror  bo‘lib,  bu  jarayonda  o‘quvchilar  o‘z qiziqishlari,  qobiliyatlari,  bozor  talablari  va  ota-onalarning  kutishlari  o‘rtasida muvozanat topishga harakat qilishadi. Maqolada Koson tumani 26-son umumiy o‘rta ta’lim  maktabi  psixologi  tajribasi  misolida  o‘quvchilarning  o‘zlikni  anglamasligi, kasblar  haqida  ma’lumot  yetishmasligi,  tashqi  bosim  va  kelajakdan  qo‘rqish  kabi qiyinchiliklari yoritilgan. Shuningdek, mazkur muammolarni bartaraf etishda maktab psixologining diagnostik, maslahat va korreksion ishlari, o‘qituvchilar va ota-onalar bilan hamkorlik tamoyillari muhokama qilingan. Maqola o‘quvchilarga oqilona kasb tanlashda ko‘maklashish va ularning shaxsiy salohiyatini ro‘yobga chiqarish bo‘yicha amaliy tavsiyalar beradi.