AQLLI SHAHAR (SMART CITY) KONSEPSIYASIDA SUN'IY INTELLEKT VA IoT TEXNOLOGIYALARINING INTEGRATSIYASI - Aliyeva Durdona Jamshid qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur  maqolada  aqlli  shahar  (Smart  City)  konsepsiyasini  shakllantirishda sun'iy intellekt (Artificial Intelligence – AI) va Buyumlar interneti (Internet of Things –  IoT)  texnologiyalarining  o'zaro  integratsiyasi  hamda  ularning  zamonaviy  shahar infratuzilmasini  boshqarishdagi  ahamiyati  tahlil  qilingan.  Shuningdek,  transport, energetika, ekologiya, sog'liqni saqlash, kommunal xizmatlar va jamoat xavfsizligini boshqarishda  AI  hamda  IoT  texnologiyalarining  qo'llanilishi  yoritilgan.  Maqolada dunyo  tajribasi  asosida  aqlli  shaharlarni  rivojlantirish  tendensiyalari,  ushbu texnologiyalarni joriy etishda uchraydigan muammolar hamda O'zbekistonda Smart City konsepsiyasini rivojlantirish istiqbollari ilmiy jihatdan asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari sun'iy intellekt va IoT texnologiyalarining integratsiyasi shahar resurslaridan samarali  foydalanish,  ekologik  barqarorlikni  ta'minlash  hamda  aholining  turmush sifatini oshirishda muhim omil ekanligini ko'rsatadi.