O‘TKIR DIAREYANING ETIOLOGIK DIAGNOSTIKASI: PCR VA BAKTERIOLOGIK USULLARNING QIYOSIY TAHLILI - Sadullayeva D.O’ (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya O‘tkir diareya yuqumli kasalliklar va birlamchi tibbiy yordam amaliyotida keng tarqalgan klinik sindrom bo‘lib, uning etiologik jihatdan o‘z vaqtida aniqlanishi to‘g‘ri davolashni tanlash, asoratlarning oldini olish va antibiotiklardan asossiz foydalanishni kamaytirish  uchun  muhim  ahamiyatga  ega.  An’anaviy  bakteriologik  ekish  usuli patogenni ajratib olish va antimikrob sezuvchanlikni aniqlashda muhim rol o‘ynaydi, biroq ko‘p vaqt talab qiladi va ayrim hollarda sezgirligi past bo‘ladi. Polimeraza zanjir reaksiyasi  (PCR)  tez  va  yuqori  sezgir  molekulyar  usul  bo‘lib,  bakterial,  virusli  va protozoyli  patogenlarni  qisqa  muddatda  aniqlash  imkonini  beradi,  biroq  hayotga layoqatsiz mikroorganizmlarni ham aniqlashi va antimikrob rezistentlik haqida to‘liq ma’lumot  bermasligi  mumkin.  Ushbu  tadqiqotning  maqsadi  o‘tkir  diareyaning etiologik diagnostikasida PCR va bakteriologik tekshiruvning qiyosiy samaradorligini baholashdan iborat.