RAQAMLI IQTISODIYOTDA MA’LUMOTLAR BAZASINI BOSHQARISH - Kimsanova Gulsanam Hamidullo qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Raqamli  iqtisodiyot  sharoitida  ma’lumotlar  bazalarini  samarali boshqarish  korxonalar  va  davlat  tizimlarining  muvaffaqiyati  uchun  asosiy  omilga aylandi. Ushbu maqolada raqamli iqtisodiyotda ma’lumotlar bazalarini boshqarishning nazariy  asoslari,  zamonaviy  texnologiyalari,  afzalliklari  va  O‘zbekiston  tajribasi IMRAD usulida tizimli ravishda tadqiq etilgan. Tadqiqot Big Data, bulutli hisoblash, NoSQL  va  sun’iy  intellektning  ma’lumotlar  bazalarini  boshqarishdagi  rolini  ochib beradi.  Natijalar  shuni  ko‘rsatadiki,  zamonaviy  ma’lumotlar  bazalarini  boshqarish moliyaviy  hisobotlarning  tezligi,  aniqligi  va  shaffofligini  oshiradi  hamda  raqamli transformatsiyani  tezlashtiradi.  Maqolada  amaliy  tavsiyalar  va  kelajak  istiqbollari berilgan.