NEYROLINGVISTIK DASTURLASH— IJTIMOIY SEMIOTIKANING BIR SHAKLI - Asqaraliyeva Dilshoda Xojiakbar qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada neyro-lingvistik dasturlash (NLP)ning muloqot jarayonlaridagi  o‘rni  va  uning  ijtimoiy  semiyotika  nuqtai  nazaridan  talqini  ko‘rib chiqiladi. NLP asoslari inson miyasining biologik hisoblash tizimi sifatida qaralishi, sezgi  kanallari  orqali  ma'lumot  almashinuvi  va  ijtimoiy  haqiqatning  subyektiv konstruksiyasi  konsepsiyalariga  urg‘u  beriladi.  Maqola  NLP  va  ijtimoiy konstruktivizm orqali muloqot jarayonlarida ma'no yaratish, xabarlarni talqin qilishda sezgi kanallarining ta'siri va har bir insonning o‘ziga xos ijtimoiy haqiqat xaritasiga ega ekanligi masalalarini muhokama qiladi. Shuningdek, muloqot konteksti va uning ijtimoiy ma'nolari, xususan, xabar yuboruvchi va qabul qiluvchi o‘rtasidagi o‘zaro ta'sir asosida ma'no konstruktsiyasi ta'kidlanadi.