ICHAKLAR NEVROZI: KLINIK BELGILARI VA DAVOLASH ALGARITMI - Sodiqova Ibodatoy Mansur qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ichaklar  nevrozi  —  bu  ichak  faoliyatining  ruhiy-emotsional  holat  bilan chambarchas  bog‘liq  buzilishi  bo‘lib,  so‘nggi  yillarda  juda  keng  tarqalgan  kasallik hisoblanadi. Bemorlar odatda qorinda og‘riq, shishish, ich ketishi yoki qabziyatdan shikoyat qiladilar, lekin organik sabab topilmaydi. Kasallik asosan stress, tashvish va depressiya  bilan  bevosita  bog‘liq.  Klinik  belgilar  ko‘pincha  kayfiyat  o‘zgarishi, uyqusizlik va umumiy holsizlik bilan kechadi. Diagnostika bemorning shikoyatlari va funksional tekshiruvlarga asoslanadi. Davolash algoritmi kompleks yondashuvni talab qiladi: parhez, psixoterapiya, dori vositalari va hayot tarzini o‘zgartirish muhim o‘rin tutadi.  Shuningdek,  stressni  kamaytiruvchi  mashg‘ulotlar  (yoga,  meditatsiya,  nafas mashqlari) samarali natija beradi. Erta tashxis va to‘g‘ri yondashuv bemorning hayot sifatini  sezilarli  yaxshilaydi.  Shu  bois  ichaklar  nevrozi  —  nafaqat  tibbiy,  balki psixologik muammo sifatida ham e’tibor talab etadi.