YASHIL INVESTITSIYALAR RIVOJLANAYOTGAN DAVLATLAR TARJIBASI - Qurbonova Madina Abduxoshim qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  yashil  investitsiyalar  tushunchasi,  ularning barqaror  iqtisodiy  rivojlanishdagi  o‘rni  va  rivojlanayotgan  davlatlar  tajribasi  tahlil qilinadi. Yashil investitsiyalar ekologik toza texnologiyalar, qayta tiklanuvchi energiya manbalari, chiqindilarni qayta ishlash va energiya samaradorligini oshirish sohalariga yo‘naltiriladi.  Tadqiqotda  Xitoy,  Hindiston,  Braziliya  va  O‘zbekiston  kabi davlatlarning  yashil  iqtisodiyotga  o‘tishdagi  strategiyalari,  davlat  siyosati  hamda xalqaro  moliyaviy  institutlar  bilan  hamkorlik  mexanizmlari  o‘rganilgan.  Yashil investitsiyalar nafaqat ekologik muammolarni kamaytiradi, balki yangi ish o‘rinlari yaratadi,  innovatsiyalarni  rivojlantiradi  va  iqtisodiy  barqarorlikni  ta’minlaydi. Shuningdek,  maqolada  yashil  investitsiyalarni  kengaytirishda  to‘siq  bo‘layotgan omillar  —  moliyaviy  resurslar  tanqisligi,  texnologik  qoloqlik  va  institutsional cheklovlar ham yoritilgan.