TA’LIM JARAYONIDA HAMKORLIK PEDAGOGIKASIDAN FOYDALANISH MEXANIZMLARI - Abduqodirov Azamat Abdurashid o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada taʼlim jarayonida hamkorlik pedagogikasidan foydalanishning nazariy va amaliy asoslari, uning o‘quvchi shaxsini har tomonlama rivojlantirishdagi  o‘rni  hamda  samaradorligini  taʼminlovchi  mexanizmlar  yoritiladi. Hamkorlik pedagogikasi zamonaviy taʼlim jarayonining markaziy yo‘nalishlaridan biri sifatida  o‘qituvchi  va  o‘quvchi  o‘rtasida,  shuningdek,  o‘quvchilar  o‘zaro munosabatlarida  ijobiy  psixologik  muhit  yaratish,  o‘zaro  hurmat,  masʼuliyat  va jamoaviylikni shakllantirishga xizmat qilishi tahlil qilinadi. Maqolada o‘qituvchining hamkorlikka yo‘naltirilgan pedagogik pozitsiyasi, interfaol taʼlim usullari, jamoaviy o‘rganish texnologiyalari hamda ularni samarali qo‘llash mexanizmlarining didaktik asoslari  ochib  beriladi.  Shuningdek,  hamkorlik  pedagogikasining  o‘quvchilarda mustaqil  fikrlash,  kommunikativ  kompetensiya,  o‘zaro  yordam  va  ijtimoiy masʼuliyatni  rivojlantirishdagi  ahamiyati  ilmiy  tahlil  etiladi.  Natijada,  maqolada hamkorlikka asoslangan taʼlim jarayonini tashkil etishning pedagogik shart-sharoitlari va amaliy tavsiyalari ishlab chiqilgan.