EKONOMETRIK SIYOSAT BAHOLASHNING NAZARIY INQIROZI:LUCAS TANQIDI - Iskandarov Davlatbek Xursandbekovich; Raxmataliyeva Gulasal Xamidullo qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  Robert Lukasning  1976-yildagi  "Ekonometrik siyosat baholash: tanqid" asarini keng tahlil  qiladi. Lucas tanqidasi makroekonometrik modellarning  iqtisodiy  siyosatni  baholashda  qo'llanilishiga  qarshi  chiqib,  ratsional kutilishlar  sharoitida  siyosat  o'zgarganda  ekonometrik  modellarning  parametrlari o'zgarishini  va  ularning  prognoz  qobiliyatining  pasayishini  nazariy  asoslaydi. Maqolada  Lucas tanqidasining  metodologik  asoslari,  uning  makroiqtisodiy  tahlilga qilgan  revolyutsion  ta'siri,  shuningdek,  zamonaviy  ekonometrik  metodlarga  bo'lgan ta'siri chuqur o'rganilgan.  Tadqiqot Lucas tanqidasining  hozirgi  kundagi dolzarbligini va  makroiqtisodiy  siyosatni  baholashda  qo'llaniladigan  zamonaviy  usullarning rivojlanishidagi  o'rnini yoritadi. c