SHAHARLARNI KO‘KALAMZORLASHTIRISHIDA FITONSIDLI O‘SIMLIKLARNING EKOLOGIK AHAMIYATI - T.E.Usmanova,; D. Muhammadova,; G.Mirzamahmudova,; S.Mamasoliyeva, (TADQIQOTLAR, 2025)
Kirish. So‘nggi yillarda urbanizatsiya jarayonining tezlashishi natijasida shahar hududlarida  ekologik  muvozanat  buzilishi,  havoning  chang  va  zararli  gazlar  bilan ifloslanishi, shovqin va issiqlik ortishi kabi muammolar keskin namoyon bo‘lmoqda. Shahar  ekologiyasini  barqarorlashtirish  va  aholining  sog‘lom  yashash  sharoitlarini ta’minlash maqsadida ko‘kalamzorlashtirish ishlari muhim ahamiyat kasb etadi. Shu bilan  birga,  shahar  ekinzorlarida  fitonsidli  o‘simliklardan  foydalanish  ekologik jihatdan yanada samarali natijalar beradi.