GRAVITATSION CHASTOTA SILJISHINI KLASSIK YONDASHUV ORQALI TAHLIL QILISH VA UNI UMUMIY NISBIYLIK NATIJALARI BILAN SOLISHTIRISH - Sanoyev Sunnatillo Xasanboy o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada gravitatsion maydonda harakatlanoyatgan foton chastotasini  qizilga  siljishi  klassik  yondashuv  asosida  tahlil  qilinib  uni GR(gravitational redshift) natijasi bilan solishtirildi va u amal qiladigan sharoitlar tahlil  qilindi.  Gravitatsion  qizilga  siljish  hodisasi  kosmologiyani  o’rganishda  juda amaliy  ahamiyatga  ega  bo’lib  biz  qo’llagan  klassik  yondashuv  umumiy  nisbiylik prinsipi  o’rtasidagi  amal  qiladigan  sharoitlarni  aniqlashdan  iborat.  Biz  qo’llagan klassik  yondashuvni  soddaligi  qizilga  siljish  hodisasini  klassik  uslubda  osonroq tushunishka yordam beradi.