ASTMA KASALLIGINING KLINIK BELGILARI, DAVOLASH USULLARI VA PROFILAKTIKA CHORALARINING TAHLILI - Toxtaboyeva Yulduzhon,; Ahmadjonova Shaxzoda,; Komilova Madina, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya  Astma  kasalligi  –  nafas  yo‘llarining  surunkali  yallig‘lanish kasalligi  bo‘lib,  bronxlarning  torayishi  va  nafas  olishda  qiyinchilik  bilan  namoyon bo‘ladi. Bu kasallik butun dunyo bo‘yicha keng tarqalgan bo‘lib, har yili millionlab odamlarning  hayot  sifatiga  salbiy  ta’sir  ko‘rsatadi.  Astmaning  rivojlanishida  irsiy moyillik, allergik omillar, atrof-muhit ifloslanishi, chekish va infeksiyalar muhim rol o‘ynaydi. Kasallikning asosiy klinik belgilariga hansirash, yo‘tal, xirillash va ko‘krak qafasida  bosim  hissi  kiradi.  Vaqtida  tashxis  qo‘yish,  inhalyatsion  dori  vositalarini qo‘llash va profilaktika choralariga rioya qilish astma nazoratida asosiy ahamiyatga ega.