SHARQIY BUKONTOV HUDUDIDA OLTIN VA NODIR METALL RUDALANISHINING GEOLOGIK-STRUKTURA XUSUSIYATLARI - Aytmuratova Hurliman Bazarbay qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  Sharqiy  Bukontov  togʻ-kon  hududining geologik-struktura xususiyatlari, oltin va nodir metall (volfram, molibden, vismut, mis va kumush) rudalanishining shakllanish omillari va ularning tarqalish qonuniyatlari yoritilgan.  Tadqiqot  davomida  hududdagi  metavulkanogen  va  terrigen  qatlamlar, granit-diorit tipidagi intruziv jismlar hamda ularga bogʻliq skarn va kvars-sul’fid tomir tizimlarining  o‘zaro  munosabatlari  tahlil  qilingan.  Maqolada  rudalanish jarayonlarining  ko‘p  bosqichli  tabiatga  egaligi,  gidrotermal  fluidlar  rolini,  tektonik yoriqlar boʻylab metallarning migratsiyasi va vertikal zonallik xususiyatlari asoslab beriladi. Sharqiy Bukontov hududining yuqori metallogen potensiali ta’kidlanadi va istiqbolli  maydonlarda  qo‘shimcha  qidiruv  ishlarini  olib  borish  zarurligi  ko‘rsatib o‘tiladi.