BOʻLAJAK BOSHLANGʻICH SINF OʻQITUVCHILARIDA KOGNITIV VA REFLEKSIV FIKRLASHNI RIVOJLANTIRISH METODIKASI - Tursunaliyeva Shohida Erkinjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Mazkur ilmiy maqolada bo‘lajak boshlang‘ich sinf o‘qituvchilarida kognitiv va refleksiv  fikrlashni  rivojlantirish  metodikasi  pedagogik-psixologik  asoslar  nuqtai nazaridan tahlil qilinadi. Ta’lim jarayonida kognitiv fikrlash o‘quvchilarning bilimni ongli o‘zlashtirish, muammoni tahlil qilish, mantiqiy xulosalar chiqarish va mustaqil qaror qabul qilish qobiliyatlarini shakllantirishni nazarda tutadi. Refleksiv fikrlash esa shaxsning  o‘z  fikrlash  faoliyatini  tahlil  qilish,  baholash  va  o‘z  ustida  ishlash ko‘nikmalarini  rivojlantirishga  qaratilgan  bo‘lib,  bu  ikki  jarayonning  uyg‘unligi bo‘lajak pedagog shaxsining kasbiy yetukligini belgilovchi muhim omil sifatida talqin qilinadi.  Tadqiqotda  O‘zbekiston  Respublikasi  Prezidentining  2022–2026-yillarga mo‘ljallangan “Ta’lim tizimini inson kapitalini rivojlantirishning asosiy omili sifatida takomillashtirish”  strategiyasi,  shuningdek  2023-yilgi  “Yangi  O‘zbekiston  maktab o‘qituvchisi” konsepsiyasi asos qilib olingan.