ZAYTUN MOYI ISHLAB CHIQARISH JARAYONI - Majidov Qaxramon Halimovich,; Hafizov Ulug’bek Usmonovich, (TADQIQOTLAR, 2025)
Zaytun yog’i — Yevropa zaytuni (lot. Olea europaea) o’simligidan olinadigan mahsulot. Uni foydali xususiyatlari juda ko’pligi sababli norasmiy ravishda «suyuq oltin» deb ham atashadi. Mahsulot to’q-sariqdan sarg’ish-yashilgacha rangga va yengil achqimtir ta’mga ega. Zaytun moyi zaytun mevasidan toʻgʻri mexanik usullar bilan ajratib olinadigan moyning bir turi hisoblanadi. Bu odatda sovuq holda siqiladigan moy boʻlib, eng mashhur moy bu eng yaxshi sifatga ega boʻlgan extra sof zaytun moyi hisoblanadi  va  shunga  koʻra  narxi  ham  eng  qimmat  hisoblanadi.  U  qancha  koʻp presslansa, sifati shunchalik yomonlashadi. Uch yoki toʻrt marta ishlov berilgan yoki presslangan  kunjaradan  olingan  moyni  isteʼmol  maqsadida  ishlatishdan  oldin rafinatsiyalash kerak.