QANDLI DIABET BILAN OG‘RIGAN BEMORLARNING OVQATLANISHIDA YONG‘OQLARNING O‘RNI - Xasanova G.R; Burxonova D; Saidmuradova SH.S; Muratova R.I (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:Ushbu maqolada qandli diabet bilan og‘rigan bemorlar uchun yong‘oqlarning (bodom, yeryong‘oq, findiq, Braziliya yong‘og‘i, kaju va boshqalar) oziq-ovqat sifatida qo‘llanishi, ularning biologik faol tarkibi hamda metabolik jarayonlarga ko‘rsatadigan ta’siri tahlil qilingan. Yong‘oqlar tarkibidagi o‘simlik oqsillari, to‘yintirilmagan yog‘ kislotalari, vitaminlar va minerallar qonda glyukoza darajasini barqarorlashtirish, insulin sezuvchanligini oshirish, yurak-qon tomir tizimini mustahkamlash va oksidlovchi stressni kamaytirishga xizmat qilishi ilmiy manbalar asosida yoritilgan. Shuningdek, yong‘oq turlarining glisemik indeksi, kaloriya miqdori va kunlik tavsiya etiladigan iste’mol me’yorlari solishtirilib, ularning diabetik parhezdagi ahamiyati amaliy misollar bilan asoslangan. Tadqiqot natijalari yong‘oqlarni me’yorida iste’mol qilish diabet asoratlarini kamaytirishi va bemorlarning umumiy sog‘lig‘ini yaxshilashga yordam berishini ko‘rsatadi.