TEMIR YO‘L TRANSPORTIDA INNOVATSION FAOLIYATNI RIVOJLANTIRISHGA TA’SIR ETUVCHI OMILLAR - Shakirova Farog‘at Boltaevna; J. J.Abdulakimov (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ijtimoiy-iqtisodiy jarayonlarning globallashuvi tashqi va ichki bozorlarda raqobatni tobora kuchaytirib borayotgan hozirgi davrda, fan-texnika taraqqiyotinig eng so‘nggi yutuqlarini hisobga olgan holda sifatli ishlab chiqarish va xizmat ko‘rsatishni tashkil qilish shu bugungi kun talabiga javob bera oladi. Yuk va yo‘lovchilarni tashish borasida temir yo‘l transporti boshqa transport tizimlariga qaraganda iqtisodiy jihatdan samarali hisoblanadi. Uning afzalliklari shundan iboratki, ob-havoning qanday bo‘lishidan qat’iy nazar yuk tashish muntazam amalga oshiriladi. Boshqa transport bilan taqqoslanganda temir yo‘l transporti yuk ko‘tarish qobiliyatining balandligi va narxning nisbatan arzonligi bilan ajralib turadi. Bu sohani innovatsion rivojlantirish esa, mamlakat iqtisodiyotini yuksalishiga bevosita ijobiy ta’sirini ko‘rsatadi. Innovatsiyalarni sohaga jalb etish orqali mahalliy va xorijiy iste’molchilar talabini qondirish mumkkin. Bu esa o‘z navbatida innovatsiya, innovatsion faoliyat va jarayonning mohiyatini sohaning o‘ziga xos xususiyatlarini e’tiborga olgan holda atroflicha o‘rganish muhim ahamiyat kasb etadi.