RAQAMLI TEXNOLOGIYALARNING KORXONA FAOLIYATIGA TA’SIRI - A.S. Kurambayev; G. Z.Zokirjonova (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Bugungi raqamli transformatsiya davrida yirik transport-logistika korxonalarining samarali faoliyat yuritishi, raqobatbardoshligini ta’minlash va iqtisodiy barqarorlikni mustahkamlashda raqamli texnologiyalar hal qiluvchi omilga aylanmoqda. Ayniqsa, O‘zbekiston Respublikasi temir yo‘l tizimida strategik o‘rin tutuvchi “Toshkent” Mintaqaviy Temir Yo‘l Uzeli (MTU) faoliyatida raqamlashtirish jarayonlari zamonaviy boshqaruv va xizmat ko‘rsatish sifati uchun muhim poydevor bo‘lib xizmat qilmoqda. Korxona tomonidan yuk va yo‘lovchi tashish, texnik xizmat ko‘rsatish, infratuzilmani ekspluatatsiya qilish kabi asosiy yo‘nalishlarda raqamli yechimlar tobora faol qo‘llanilmoqda. Jumladan, lokomotiv va vagonlar harakatining GPS va IoT asosida onlayn monitoringi, ishlab chiqarish va moliyaviy jarayonlarni avtomatlashtirish, ma’lumotlar almashinuvini tezlashtirish va kadrlar faoliyatini nazorat qilish imkoniyatlari yaratilgan. Bu esa “Toshkent” MTUning umumiy samaradorligiga, xizmatlar sifatiga va operatsion xavfsizligiga sezilarli ijobiy ta’sir ko‘rsatmoqda. Mazkur bo‘limda “Toshkent” MTU faoliyatida qo‘llanilayotgan raqamli texnologiyalarning iqtisodiy, texnik va tashkiliy jihatdan qanday ta’sir ko‘rsatayotgani chuqur tahlil qilinadi. Shu bilan birga, mavjud muammolar tahlili asosida ularni bartaraf etish va tizimli raqamlashtirishni kengaytirish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqiladi. Bu esa korxona faoliyatini yanada samarali, shaffof va innovatsion yo‘nalishga yo‘naltirishda muhim ilmiy-amaliy asos bo‘lib xizmat qiladi. Raqamli texnologiyalar bugungi kunda transport infratuzilmasini modernizatsiya qilish va korxonalar samaradorligini oshirishda asosiy vositaga aylangan. Ayniqsa, yirik strategik ob’yektlar sirasiga kiruvchi “Toshkent” Mintaqaviy Temir Yo‘l Uzeli (MTU) uchun bu jarayon bevosita iqtisodiy natijadorlik, xizmat sifati va boshqaruv madaniyati bilan bog‘liqdir.