"RAQAMLI TASVIRLARDAGI SHOVQINLARNI FILTRLASH USULLARINI TAQQOSLASH (GAUSSIAN, MEDIAN, BILATERAL FILTRLAR)" - Dalibekov.L.R; Usmonov Islomjon Mirodil o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada raqamli tasvirlardagi shovqinlarni kamaytirish uchun qo‘llaniladigan turli filtrlash usullari – Gaussian, Median va Bilateral filtrlari taqqoslanadi. Har bir filtrning shovqinni kamaytirish samaradorligi, tasvirning detallarini saqlash qobiliyati va hisoblash murakkabligi tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari filtr tanlashda turli sharoitlarga mos optimal yechimlarni aniqlashga yordam beradi.