O’ZBEKISTON TARIXINING MODDIY VA MANAVIY YODGORLIKLARI VA QADAMJOLARI NIMASI BILAN TURISTLARNI O’ZIGA TORTADI - Muxlisa Jurayeva Foziljonovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada O‘zbekiston hududidagi moddiy va maʼnaviy yodgorliklar, tarixiy qadamjolar va ularning zamonaviy turizm rivojlanishidagi o‘rni tahlil qilinadi. O‘zbekiston Markaziy Osiyoda noyob madaniy meros hududi sifatida tarixiy shaharlar, meʼmoriy obidalar, diniy-maʼrifiy markazlar, muqaddas qadamjolar, arxeologik yodgorliklar va etnografik anʼanalar bilan ajralib turadi. Mazkur tadqiqot yodgorliklarning turistlar eʼtiborini jalb etuvchi asosiy omillarini aniqlash, ularning turizm bozori uchun qiymatini baholash hamda madaniy merosdan barqaror foydalanish mexanizmlarini ishlab chiqishga qaratilgan. Tadqiqot natijalarida moddiy va maʼnaviy merosning O‘zbekiston turizm brendingini shakllantirishdagi o‘rni, visitor tajribasini boyitish imkoniyatlari va hozirgi davrdagi muammolar yoritiladi. Tadqiqotning ilmiy yangiligi shundan iboratki, O‘zbekistonning tarixiy-madaniy yodgorliklari bir butun turizm tizimi doirasida kompleks baholandi.