ISSIQLIK BALANS TENGLAMASI. YOQILG’INING SOLISHTIRMA ISSIQLIK SIG’IMI - Zulunova Moxlaroyim Abdurashid qizi; Yo’lchiboyeva Oysaraxon Sharifjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada issiqlik balans tenglamasi va yoqilg‘ining solishtirma yonish issiqligi konseptlari zamonaviy ilmiy yondashuvlar bilan tahlil qilinadi. Termodinamika qonunlariga asoslangan issiqlik balansining nazariyasi va sanoat hamda energetika tizimlarida qo‘llanilishi ko‘rib chiqiladi. So‘nggi o‘n yil ichida bioyoqilg‘ilar, gidrogen va aralash yoqilg‘ilar bilan bog‘liq tadqiqotlar natijalari, shuningdek, ularning energiya samaradorligi va atrof-muhitga ta’siri muhokama qilinadi. Yaqinda amalga oshirilgan eksperimental va simulyatsion tadqiqotlar yoqilg‘ining solishtirma yonish issiqligini aniqlash va issiqlik balansini optimallashtirishga imkon yaratgan. Maqola energetika tizimlarida energiya samaradorligini oshirish, yoqilg‘i tanlovini optimallashtirish va karbon izini kamaytirishga oid ilmiy va amaliy tavsiyalarni beradi.