NERV FAOLIYATINING BIOLOGIK JIHATLARI - Tojimamotov Isroil Nurmamatovich; Abdusattorova Mohigul Valijon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Mazkur maqolada nerv faoliyatining biologik asoslari, ya’ni neyronlarning tuzilishi, axborot uzatish mexanizmlari, sinapslarning funksional xususiyatlari hamda markaziy nerv tizimi (MNT)ning boshqaruvdagi roli ilmiy nuqtai nazardan yoritiladi. Shuningdek, biologik nerv tizimi bilan sun’iy neyron tarmoqlarining o‘xshash va farqli jihatlari tahlil qilinadi. Maqolada nerv impulslarining shakllanish jarayoni, qo‘zg‘alish va tormozlanish hodisalari, reflekslar va ularning axborotni qayta ishlashdagi ahamiyati batafsil ochib berilgan. Yakunda mavzuga oid amaliy misol keltiriladi.