ANKILOZLOVCHI SPONDILOARTRITNING KLINIK KECHISHI VA REABILITATSIYA YONDASHUVLARINING SAMARADORLIGI - Alimova Sevinch Muxammadjon qizi; Xidoyatova Muxlisa Raxmatillayevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ankilozlovchi spondiloartrit (AS) - bu asosan umurtqa pogʻonasini va sakroilial boʻgʻimlarni zararlovchi, surunkali yalligʻlanishli revmatik kasallik boʻlib, u asosan yoshlarda uchraydi va progressive tabiatga ega. Ushbu maqolada AS ning patogenezi, klinik kechishi, diagnostik mezonlar va reabilitatsiya yondashuvlarning samaradorligi chuqur tahlil qilinadi. Maqolada zamonaviy reabilitatsiya protokollari, shu jumladan individuallashtirilgan mashq dasturlari, gidroterapiya, postural korreksiya va nafas mashqlarining ogʻriq sindromini kamaytirish, funktsional qobiliyatni saqlash va hayot sifati yaxshilashdagi ahamiyati ilmiy dalillar asosida tahlil qilinadi.