"OPTIK TOLALI KABELLARNING TURLI MUHITLARDAGI SIGNAL YO’QOTISHLARINI O’LCHASH VA TAHLIL QILISH" - Halilov.M.M; Usmonov Islomjon Mirodil o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:Ushbu maqolada optik tolali kabellarda signalning kuchsizlanishi, uning turli muhitlarda o‘zgarishi va yo‘qotishlarni aniqlash usullari o‘rganilgan. Yer osti, suv osti, bino ichki qismi va sanoat hududlari kabi muhitlarda signal yutilishi, sochilishi hamda egilishlar natijasida yuzaga keladigan yo‘qotishlar tahlil qilindi. OTDR va quvvat o‘lchagich (Power Meter) kabi uskunalar yordamida o‘lchash usullari ko‘rsatildi. Tadqiqot natijalari turli muhitlarning optik signal sifatiga ta’siri bo‘yicha taqqoslovchi xulosalar berishga imkon yaratadi.