TIJORAT BANKLARIDA AKTIVLAR VA PASSIVLARNI BOSHQARISH JARAYONLARI VA ULARNING MOLIYAVIY BARQARORLIKKA TA’SIRI - Yuldasheva Umida; Negmurodova Mulkiya (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: ushbu maqolada tijorat banklarida aktivlar va passivlarni boshqarish jarayonlari hamda ularning moliyaviy barqarorlikka ta’siri o‘rganiladi. Tadqiqotda bank balansining asosiy tarkibiy qismlari, ya’ni ktivlar tuzilmasi, kredit portfelining sifati, likvid aktivlar ulushi hamda passivlar bo‘yicha resurslar bazasining barqarorligi va muddat tuzilmasi tahlil qilinadi. Aktiv va passivlarni samarali boshqarishning nazariy asoslari hamda ularning foiz, likvidlik va kredit risklarini kamaytirishdagi ahamiyati ilmiy manbalar va amaliy ko‘rsatkichlar asosida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, O‘zbekiston tijorat banklarining so‘nggi yillardagi statistik ma’lumotlari asosida balans boshqaruvi tendensiyalari yoritiladi va xulosalar beriladi.