OPTIK ALOQA TIZIMLARIDA AXBOROTNI KODLASH USULLARINING SAMARADORLIGINI OSHIRISH TEXNOLOGIYALARI - Xalilov Muhammadmuso; Rustamova Sevinchoy (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu maqolada optik aloqa tizimlarida axborotni kodlash usullarining samaradorligini oshirishga qaratilgan zamonaviy texnologiyalar tahlil qilinadi. Optik tarmoqlarda ma’lumot uzatish tezligi, ishonchliligi va shovqinlarga barqarorlik talablarining ortib borishi kodlash algoritmlarini optimallashtirishni dolzarb masalaga aylantirmoqda. Tadqiqotda ilg‘or kanal kodlash yondashuvlari – xatolarni tuzatish (FEC) texnologiyalari, kodlangan modulyatsiya, LDPC va polar kodlar – ko‘rib chiqilib, ularning uzatish sifati, spektral samaradorlik va tizim sig‘imiga ta’siri tahlil etiladi. Shuningdek, kodlash usullarining zamonaviy optik modulyatsiya texnikalari bilan integratsiyalashuvi natijasida xatolarga chidamlilik va ishlash ko‘rsatkichlari qanday yaxshilanishi asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari optimallashtirilgan kodlash strategiyalari optik aloqa tizimlari samaradorligini sezilarli darajada oshirishini ko‘rsatadi.