YANGILANGAN KONSTITUTSIYA IQTISODIY, IJTIMOIY, MADANIY VA EKOLOGIK HUQUQLAR GAROVI SIFATIDA - Jo‘rayev Qobiljon Olimjonovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada yangilangan O‘zbekiston Konstitutsiyasining iqtisodiy, ijtimoiy, madaniy va ekologik huquqlarni kafolatlashdagi normativ-huquqiy asoslari hamda ularning milliy taraqqiyot jarayonidagi ahamiyati ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda Konstitutsiyaga kiritilgan yangi normalar inson huquqlarining ustuvorligi, fuqarolarning farovon hayotini ta’minlash, adolatli ijtimoiy siyosat yuritish, bozor iqtisodiyotini rivojlantirish va ekologik barqarorlikni mustahkamlashga qaratilganligi nuqtai nazaridan baholanadi. Shuningdek, maqolada konstitutsion islohotlar xalqaro inson huquqlari standartlari bilan taqqoslanadi hamda yangi tahrirdagi Konstitutsiya O‘zbekistonda ijtimoiy davlat, kuchli fuqaro jamiyati va barqaror iqtisodiy boshqaruvni shakllantirishdagi asosiy huquqiy kafolat sifatida talqin etiladi. Tadqiqot natijalari yangilangan Konstitutsiyaning mamlakatning uzoq muddatli rivojlanish strategiyasida iqtisodiy barqarorlik, ijtimoiy tenglik, madaniy merosni asrash va ekologik xavfsizlikni ta’minlashdagi o‘rni tobora ortib borayotganini ko‘rsatadi.