BOʻYIN VA BOSH MUSHAKLARI, CHAYNOV VA MIMIKA MUSHAKLARI, ULARNING YOSHGA BOGʻLIQ XUSUSIYATLARI - Mukhammadieva Gulshakhnoza; Rustamova Odina; Mirzakhmedova Zilola (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Bo‘yin va bosh mushaklari inson yuz va bo‘yin strukturalarining harakatini ta’minlaydigan murakkab anatomo-funksional tizimni tashkil etadi. Ushbu mushaklar ikki asosiy guruhga bo‘linadi: chaynov mushaklari (masalan, sternokleidomastoid, trapezius) va mimika mushaklari (masalan, orbikulyaris oris, zygomaticus major/minor, frontalis). Chaynov mushaklari bosh va bo‘yning postural barqarorligini, bosh harakatlarini va nafas olish jarayonlarini ta’minlaydi, mimika mushaklari esa hissiy ifodalarni hosil qiladi va kommunikatsiyada muhim rol o‘ynaydi. Yosh o‘tishi bilan mushaklarning tonusi, elastikligi va morfometriya ko‘rsatkichlari o‘zgaradi; bu esa yuz ifodalari va bo‘yin harakatlarining o‘zgarishiga olib keladi. Ushbu ish bo‘yin va bosh mushaklarining anatomik xususiyatlari, ularning yoshga bog‘liq transformatsiyalari va klinik ahamiyati haqida tizimli ma’lumot beradi.