REGRESSIYA VA UNING TURLARI. - Tojimamatov Israil Nurmamatovich; Xolmatova Dilshodaxon Rasuljon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada regressiya tushunchasi, uning mohiyati va statistik hamda mashinaviy o‘qitishda qo‘llanish sohalari keng yoritilgan. Regressiya modellarining asosiy maqsadi o‘zgaruvchilar orasidagi funksional bog‘liqlikni aniqlash, natijani bashorat qilish va jarayonlarni optimallashtirishdan iboratdir. Maqolada chiziqli, chiziqsiz, ko‘p omilli, polinomial, ridge, lasso, elastik net, logistika, kvantil, Poisson hamda boshqa zamonaviy regressiya modellari nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Har bir turining qo‘llanilish sohalari, afzalliklari, cheklovlari va misollari berilgan. Tadqiqot natijalari regressiya modellarining iqtisodiyot, tibbiyot, ta’lim, texnika, sun’iy intellekt va katta ma’lumotlar tahlilidagi ahamiyatini ko‘rsatadi.