ODDIY ARIFMETIK HISOB KITOBLARNI PYTHONDA BAJARISH. - Yusupov Mirsaid Abdulaziz o‘g‘li; Xolmatova Dilshodaxon Rasuljon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola oddiy arifmetik hisob-kitoblarni Python dasturlash tilida qanday amalga oshirishni tizimli tarzda bayon etadi. Maqolada Pythonning asosiy arifmetik operatorlari (+, -, *, /, //, %, **) tushuntiriladi , son turlari (butun va haqiqiy sonlar), operatorlarning ustuvorligi va qavsdan foydalanish, kvadrat ildiz va eksponensial amallar, shuningdek sonlarni formatlash va zaifliklardan (masalan, bo‘lishda ZeroDivisionError) saqlanish usullari ko‘rib chiqiladi. Amaliy qismda oddiy misollar va ularning Python kodlari keltiriladi: summalar, foiz hisoblash, kvadrat va kub hisoblari, butun bo‘linma va qoldiq topish, hamda foydalanuvchidan kiritilgan ma’lumot bilan ishlash misollari. Maqola ta’limiy maqsadga yo‘naltirilgan bo‘lib, boshlovchi dasturchilarga arifmetik mantiqni Pythonda to‘g‘ri va samarali amalga oshirish uchun zarur asosiy prinsiplarni beradi. Xulosa qismida eng ko‘p uchraydigan xatoliklar va ularni oldini olish bo‘yicha tavsiyalar berilgan.