QON BOSIMI MUVOZANATI: SOG’LIQ UCHUN AHAMIYATI VA PROFILAKTIKASI - Toshtemirova Nilufar Bekzodovna; Xodjayeva Diyora Zuxriddinovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada arterial qon bosimining organizm faoliyatidagi o’rni, uning me’yoriy ko’rsatkichlari hamda gipertoniya va gipotoniyaning sog’liq uchun xavflari yoritilgan.Qon bosimi muvozanati buzilishining asosiy sabab va omillari , shu jumladan turmush tarzi , irsiylik, stress va ovqatlanish odatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, maqolada qon bosimi me’yorlashtirishga qaratilgan profilaktik choralari- sog’lom ovqatlanish, jismoniy faollik , zararli odatlardan voz kechish va muntazam tibbiy ko’rikning ahamiyati haqida ilmiy asoslangan tavsiyalar beriladi. Tadqiqot natijalari qon bosimi nazorati yurak- qon tomir kasalliklarining oldini olishda muhim omil ekanini ko’rsatadi.